Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Articole

Tokenizarea Bunurilor Reale este Mai Multă Reclamă Decât Realitate

februarie 4, 2024 Blog
Tokenizarea Bunurilor Reale este Mai Multă Reclamă Decât Realitate

Desi este considerată drept cea mai nouă tendință în lumea criptomonedei, în special în sfera Finanțelor Decentralizate (DeFi), tokenizarea este doar o altă încercare de a aduce pe blockchain “tokenuri de securitate”. Deși activele tradiționale ar putea migra pe lanțuri blockchain, acest proces este mai dificil decât ar sugera unii entuziaști.

Termenul “tokenizare,” în special când vine vorba de “bunuri reale” (RWAs), a fost promovat recent ca fiind următorul trend major în cripto. Mulți nu realizează că această tendință reprezintă doar o altă formă a tokenurilor de securitate, un termen pe care probabil nu l-ați mai auzit din 2018 (și cu motiv).

Cei care susțin cu entuziasm tokenizarea sunt în mare parte în eroare, cu toate că intențiile lor sunt aliniate. Nu e vina nimănui că ceva devine la modă, dar dacă vorbim despre “tokenuri de securitate,” “tokenizare” și RWAs, acestea fac parte din același lanț tehnologic, iar conform ciclului de hype Gartner, este posibil să avem parte în curând de o nouă prăbușire.

hype cycle

Mulți dintre cei care promovează acum tokenizarea provin din fostul campion al ciclului de hype, Finanțele Decentralizate, cunoscut sub numele de DeFi.

În timp ce liderii influenți din finanțe tradiționale văd tokenizarea ca pe o evoluție naturală în finanțe (de exemplu, CEO-ul BlackRock, Larry Fink, a declarat că lansarea recentă a ETF-urilor Bitcoin reprezintă “primul pas” către trecerea tuturor activelor pe blockchain), tokenizarea “oricărui activ financiar” este mult mai complexă și în mare parte înțeleasă greșit atât de susținători, cât și de critici.

Industria tokenizării activelor RWA își începe al optulea an, de la sfârșitul anului 2017. Firma mea, Vertalo, a lansat una dintre primele tokenizări de acțiuni conform Reg D/S în martie 2018. Provocările pe care le-am întâlnit – prea multe pentru a le enumera aici – ne-au determinat să ne reorientăm din rolul nostru inițial de emitent de acțiuni tokenizate într-o companie de software de afaceri “picks and shovels” cu scopul de a “conecta și permite ecosistemul de active digitale.”

De atunci, am asistat la extinderea și ulterior la contractarea masivă a tokenurilor non-fungibile (NFT) și DeFi. NFT-urile și DeFi-ul au fost aplicații mai ușoare și prietenoase cu utilizatorii pentru tehnologia de tokenizare. În cazul NFT-urilor, puteai să cumperi artă generată pe computer reprezentată printr-un token tranzabil pe piețe ușor accesibile, precum OpenSea.

Dacă aș mapea progresul NFT-urilor pe “Gartner’s Hype Cycle,” le-aș plasa post-vârf și într-o scădere rapidă prin “valea dezamăgirii.” De exemplu, investitorul OpenSea, Coatue, a redus investiția lor de 120 de milioane de dolari la 13 milioane de dolari, pe baza declinului destinelor exchange-ului.

De asemenea, piața DeFi, cândva foarte căutată, și-a demonstrat propria răcire – cu multe proiecte care par acum să-și schimbe și să-și concentreze atenția asupra activelor din lumea reală. Acest lucru include titanii DeFi MakerDAO și Aave.

Echipele care se laudă acum cu credențialele lor RWA arată către instituții financiare tradiționale mari drept clienți sau parteneri, ceea ce are sens, deoarece mulți fondatori DeFi și-au făcut debutul la Stanford sau Wharton Business School înainte de a lucra la băncile de pe Wall Street.

Plictisiți de locurile de muncă în domeniul cantitativ care susțineau vânzătorii de obligațiuni și traderii de acțiuni, dar fermecați de volatilitatea și echilibrul vieții profesionale oferit de descentralizare, mișcarea DeFi este bine cunoscută cu lumea (și banii) finanțelor globale, dar mai puțin încântată de regulile, reglementările și rigurozitatea acesteia.

Ca observatori avizați ai tendințelor, fondatorii inteligenți DeFi și inginerii-matematicieni au văzut scrierea pe perete și au ieșit din jocul de airdrop al tokenului de guvernanță în 2022 și au început să-și reproiecteze strategia de marketing pentru a crea “noul, noul lucru”, adică tokenizarea. Rezultatul? O migrație masivă și adoptarea rapidă a termenului RWA și o fugă rapidă de orice părea a fi o replică a scam-urilor copy-paste, un mod de operare și un risc în lumea DeFi iubitoare de anonimat din 2020-2022.

Faptul că activele și colateralul gestionate în majoritatea acestor proiecte RWA sunt în mare parte stablecoin-uri, și nu active fizice reale, nu pare a fi o problemă.

Tokenizarea nu este o revoltă liniștită. Dacă am mapea actuala piață RWA pe ciclul de hype, ar ajunge probabil chiar la “Proliferarea furnizorilor” astăzi. Toată lumea vrea să fie în afacerea RWA acum, și vor să intre în ea cât mai repede posibil.

Tokenizarea RWA este, de fapt, o idee excelentă. Astăzi, proprietatea majorității activelor private – clasa de active țintă pentru RWA – este urmărită pe foi de calcul și baze de date centralizate. Dacă un activ nu poate fi vândut – cum ar fi o acțiune publică, o obligațiune la purtător sau o criptomonedă – nu există prea multă rațiune să investești în tehnologie care să facă mai ușor vânzarea sa. Infrastructura depășită de gestionare a datelor din piețele private este o funcție a inerției.

Și conform susținătorilor RWA, tokenizarea rezolvă aceasta.

Oare tokenizarea rezolvă cu adevărat acest lucru?

Există puțin adevăr în această mică minciună albă, dar adevărul absolut este că, în timp ce tokenizarea, în sine, nu rezolvă problemele de lichiditate sau legalitate în ceea ce privește activele private, introduce și noi provocări. Susținătorii tokenizării RWA ocolește convenabil această problemă, și este ușor pentru ei să o facă deoarece majoritatea așa-ziselor active reale tokenizate sunt instrumente simple de datorie sau colateral care nu sunt supuse acelorași standarde de conformitate și raportare ca titlurile regulate.

În realitate, majoritatea proiectelor RWA se angajează într-un proces vechi numit “rehypothecation,” în care colateralul este în sine o criptomonedă ușor reglementată și produsul este o formă de împrumut. Acesta este motivul pentru care aproape toate proiectele RWA se laudă cu randamentul tip piețe de bani ca atracție principală. Doar nu te uiți prea atent la calitatea colateralului.

Împrumutarea și împrumutul sunt o afacere mare, așa că nu aș exclude viitorul și succesul pe termen lung al tokenizării. Dar să spui că aduci activele reale pe blockchain nu este precis. Este pur și simplu colateralizarea activelor cripto, reprezentată printr-un token. Și tokenizarea este doar o piesă, o importantă, din puzzle.

Când Larry Fink și Jamie Dimon vorbesc despre tokenizarea “oricărui activ financiar,” nu vorbesc despre RWAs cu cripto-colateral, ci vorbesc cu adevărat despre tokenizarea imobiliarelor și a capitalurilor private, și în cele din urmă a acțiunilor publice. Aceasta nu se va realiza doar cu contracte inteligente.

Experiența personală

După mai mult de șapte ani de construire a unui agent de transfer digital și a unei platforme de tokenizare care a tokenizat aproape patru miliarde de unități reprezentând interese în aproape 100 de companii, realitatea tokenizării masive a activelor financiare este mult mai complicată.

În primul rând, tokenizarea este o parte relativ simplă și minoră a procesului. Tokenizarea este o afacere de bunuri și sute de companii pot tokeniza active. Tokenizarea în sine nu este o afacere foarte profitabilă, și ca model de afacere, tokenizarea este o cursă competitivă către partea de jos în ceea ce privește comisioanele. Cu atât de mulți furnizori care oferă același lucru, acesta va deveni cu adevărat o marfă foarte repede.

În al doilea rând, dar mult mai important, există responsabilități fiduciare când vine vorba de tokenizarea și transferul RWAs. Aici intervine partea grea, registrele.

Ledgerele distribuite oferă beneficii reale pentru tokenizarea activelor financiare, oferind imutabilitate, auditabilitate și încredere. Acest lucru creează baza pentru proprietatea demonstrabilă și permite o înregistrare fără erori a tuturor tranzacțiilor, instantaneu. Fără acest lucru, nu va exista o revoluție în finanțe folosind tokenuri.

Ledgerul creează încrederea care va permite profesioniștilor financiari și clienților să se alăture cuvintelor lui Larry Fink și Jamie Dimon, dar să facă acest lucru într-un mod care să genereze mai multă adoptare decât lumea complicată și tehnică a DeFi și a cripto.

Deci, înainte de a începe să urcați pe ciclul de hype, uitați-vă la ceea ce s-a întâmplat înainte și la ce trebuie să se întâmple în viitor. Nu ajungeți să mergeți pe partea greșită a ciclului, sau altfel veți ajunge la versiunea a doua a NFT-urilor.

Tags:
Write a comment