TIPURI DE SCAM-URI ÎN CRYPTO
În ultimii ani, interesul pentru criptomonede a tot continuat să crească, în special pentru Bitcoin, aceasta fiind cea mai mare criptomonedă de pe piață, atingând un maxim istoric de 70k USDT în 2021. Pe măsură ce numărul persoanelor care doresc să investească în crypto crește, la fel de mult crește și numărul escrocheriilor din această industrie. Dacă ești interesat să cumperi criptomonede, este necesar să fii conștient de toți factorii implicați.
În acest articol, o să-ți prezint câteva tipuri de scam-uri în crypto.
Fraudele „romantice”
Escrocii romantici sunt un lucru obișnuit în prezent. Acest tip de escrocherii implică o relație online în care o persoană construiește încredere cu cealaltă persoană pe parcursul unei perioade de timp. În cele din urmă, escrocul va convinge cealaltă persoană fie să-i ofere bani sub formă de criptomonede, fie să cumpere criptomonede. Odată ce banii au fost trimiși, persoana dispare.
Phishing
Deși există de ceva timp, phishing-ul rămâne o practică frecventă. Oamenilor li se trimit e-mailuri care conțin linkuri malițioase către site-uri web false pentru a obține informații private. Spre exemplu, dacă o cheie privată pentru un portofel digital este compromisă, aceasta nu poate fi schimbată, deoarece este unică pentru acel portofel. Pentru a actualiza cheia, utilizatorul trebuie să creeze un nou portofel.
Giveaway fals
Oamenii pot ajunge să piardă bani și să li se fure informații atunci când dau click pe postările frauduloase de Bitcoin giveaway de pe rețelele sociale, deoarece acestea conduc de obicei la site-uri web care solicită verificarea plății. În plus, unele escrocherii sunt promovate chiar și de conturi de celebrități care se dau drept imitatori, creând un fals sentiment de validitate.
Scheme Ponzi
Prin angajarea într-un ciclu continuu de atragere de noi investitori pentru bani, escrocii de criptomonede folosesc schemele Ponzi pentru a plăti investitorii mai vechi cu fondurile celor noi. Nu există nicio investiție reală implicată, iar banii sunt doar transferați între diverse persoane.
Iată câteva dintre semnele de care ar trebui să fii conștient atunci când încerci să te ferești de înșelăciunile cu criptomonede: promisiuni de randamente mari sau de dublare a banilor, acceptarea doar a criptomonedelor drept plată, acorduri contractuale, greșeli de ortografie și gramatică în e-mailuri, postări pe rețelele sociale, încercări de manipulare, cum ar fi șantajul, oferte de bani gratuiți, lipsa de informații despre investiție sau despre mișcarea banilor.