Observatorul bancar al UE va aprofunda sondarea legăturilor dintre bănci și entități cripto
Preocupările legate de contagiune au declanșat nevoia de a „săpa mai adânc în legăturile dintre bănci și alte firme financiare”, a declarat José Manuel Campa, președintele EBA, pentru FT.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA), autoritatea de reglementare care efectuează teste de stres asupra băncilor din Uniunea Europeană, va lua măsuri suplimentare pentru a prezice modul în care tensiunile instituțiilor financiare nebancare (NBFI), inclusiv entitățile legate de criptomonede, vor afecta creditorii, potrivit Financial Times.
Preocuparea cu privire la contagiune a declanșat nevoia de a „săpa mai adânc în legăturile dintre bănci și alte firme financiare”, a declarat José Manuel Campa, președintele EBA, într-un interviu acordat FT. „Ar trebui să facem mai mult și vom face mai mult. Trebuie să înțelegem întregul lanț subiacent în NBFI-uri.”
Potrivit raportului FT, NBFI-urile dețin aproximativ 219 trilioane de dolari, aproape jumătate din activele financiare ale lumii.
PUBLICITATE
EBA a luat deja unele măsuri pentru a aborda rolul pe care cripto îl poate juca în stresul sistemului. În noiembrie, a publicat proiectul de reguli privind cerințele de lichiditate și capital pentru emitenții de monede stabile, în conformitate cu noul regulament al UE privind piețele de active criptografice (MiCA). De asemenea, a propus reguli care ar vedea persoanele cu mize de peste 10% într-o companie de criptomonede verificate pentru condamnări sau sancțiuni și le-a spus companiilor cripto să urmărească clienții care folosesc monede de confidențialitate sau portofele auto-găzduite pentru a identifica potențiala spălare de bani.
EBA efectuează teste de stres bienale asupra creditorilor europeni și evaluări ale expunerilor din bilanțul băncilor față de instituții nebancare, a spus Campa. Cea mai recentă mișcare ar fi colaborarea cu Consiliul European pentru Risc Sistemic și Consiliul pentru Stabilitate Financiară pentru a înțelege impactul unui „șoc bancar din umbră” asupra sistemului mai larg, se arată în raport.