Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Articole

Privind înapoi la anul tumultuos al scanerului ocular Worldcoin

ianuarie 1, 2024 Blog
Privind înapoi la anul tumultuos al scanerului ocular Worldcoin

Așteptările și intrigi au fost mari pe măsură ce Worldcoin a fost lansat oficial în 2023, declanșând controlul reglementărilor din diferite națiuni.
Worldcoin a înscris aproximativ 2,5 milioane de oameni, în ciuda faptului că a estimat că proiectul se va înscrie probabil cu zeci de milioane în primul său an de funcționare.

Proiectul de criptomonedă foarte așteptat Worldcoin WLD -4,85%
s-a confruntat cu o controversă și un control semnificativ în cursul anului 2023.

Proiectul a fost criticat atât pentru modelul său de afaceri care implică scanarea irisului oamenilor în schimbul criptomonedei, cât și pentru că vizează oamenii care trăiesc în economiile în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, unul dintre figurinele proiectului, Sam Altman – cofondatorul Tools of Humanity, principalul contributor al software-ului din spatele Worldcoin – nu este străin de controverse. Antreprenorul în tehnologie a fost concediat din funcția de CEO al OpenAI doar pentru a fi reangajat în câteva zile după o reacție uriașă, cu sprijinul legii sale de adepți și al Tools of Humanity în sine.

În acest context, călătoria unică a Worldcoin ca startup de un miliard de dolari cu ambiții mari poate că abia a început. Proiectul va continua probabil să navigheze într-un peisaj de reglementare controversat, plin de preocupări privind confidențialitatea datelor, încercând simultan să echilibreze provocările creșterii și inovației.

Iată o recapitulare a modului în care s-a descurcat proiectul în diferite momente de-a lungul anului 2023:

Pornirea Unicorn începe cu întârziere
Începând cu acest an, Worldcoin, care încă nu a fost lansat complet, a strâns deja tone de interes. De la sfârșitul anului 2021, când Worldcoin și-a dezvăluit tehnologia Orb – și a atins rapid o evaluare de 1 miliard de dolari datorită unei strângeri de fonduri de 25 de milioane de dolari care a implicat susținători de capitaluri grele precum Andreessen Horowitz (a16z), Coinbase Ventures și Digital Currency Group – startup-ul de scanare a globului ocular a fost un subiect de discuție între susținătorii confidențialității datelor.

În martie 2022, Worldcoin a strâns încă 100 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv Khosla Ventures și a16z, la o evaluare de 3 miliarde de dolari. Paralel cu succesul său de strângere de capital la o evaluare de mai multe miliarde de dolari, atenția imensă acordată OpenAI a lui Altman, compania-mamă a ChatGPT, a sporit simultan interesul pentru Worldcoin.

Deși la un moment dat Worldcoin sperase să aibă între 20 și 30 de milioane de înscrieri până la sfârșitul anului 2022, proiectul și-a dezvăluit protocolul World ID și kitul de dezvoltare software abia în martie 2023. Aplicația World ID este un instrument mobil conceput pentru a permite oamenii să demonstreze că sunt un om real fără a-și dezvălui identitatea.

Capacitatea Worldcoin de a-și îndeplini așteptările de a înscrie rapid zeci de milioane de utilizatori noi a fost împiedicată de probleme legate de fabricarea globurilor sale de scanare a irisului. În martie, Worldcoin a încheiat un parteneriat cu gigantul global de producție Jabil din Florida, în speranța de a rezolva problemele legate de producția de globulețe.

Lansarea portofelului
În mai, Worldcoin și-a lansat aplicația mobilă cu auto-custodie în peste 80 de țări, după o fază de testare beta în care compania a acumulat 1,5 milioane de utilizatori în timp ce înregistra 60.000 de tranzacții într-o zi obișnuită. „Este deja portofelul cu cea mai rapidă creștere din lume. Astăzi, la fiecare 14 secunde, o persoană se înscrie la aplicație”, a declarat Tiago Sada, șeful de produs, inginerie și design la Tools For Humanity, la acea vreme.

Worldcoin a fost forțat să abordeze problemele tehnice legate de blockchain-ul său. În iulie, Worldcoin și-a finalizat migrarea către OP Mainnet. Dar mai târziu în cursul anului, un director de proiect a spus: „Am rupt lanțul la lansare. Am avut prea mulți utilizatori.” În efortul de a aborda preocupările legate de lanț, proiectul avea să dezvăluie ulterior un nou program de granturi pentru dezvoltatori.

Este posibil ca punctul de inflexiune al anului Worldcoin să fi avut loc în iulie, după ce proiectul și-a lansat tokenul WLD. La acea vreme, peste două milioane de oameni – majoritatea indivizi din națiunile subdezvoltate situate în Sudul Global – erau deja la rând pentru a primi jetoane. Persoanele care au fost verificate de un glob Worldcoin au fost setate să primească inițial 25 de jetoane WLD.

La lansare, prețul WLD a crescut peste 3 USD înainte de a scădea la un minim de puțin peste 1 USD în septembrie, potrivit paginii The Block’s Price. Prețul jetonului va reveni apoi până la sfârșitul lunii septembrie și va continua să se tranzacționeze peste 1,80 USD timp de câteva săptămâni. Resurgența WLD ar urma să fie paralelă cu o creștere largă a prețului criptomonedelor.

Confruntați cu controlul reglementărilor
Aproape imediat după lansarea în iulie a simbolului Worldcoin, autoritatea de reglementare a protecției datelor din Marea Britanie a declarat că va analiza proiectul. Aproximativ o săptămână mai târziu, un organism de reglementare german a urmat exemplul spunând că va examina dacă utilizatorii Worldcoin au informații „suficiente și clare” despre modul în care proiectul își folosește datele biometrice sensibile. Autoritățile franceze de reglementare au mai spus că vor efectua o anchetă.

În timp ce Argentina a lansat o anchetă proprie în august, poate cel mai mare retur de reglementare al proiectului a avut loc atunci când Ministerul de Interne din Kenya a suspendat Worldcoin să opereze acolo până când agențiile relevante din țară ar putea evalua ce riscuri prezintă proiectul pentru populație. La acea vreme, Worldcoin înregistrase deja sute de mii de persoane în Kenya.

Creștere încetinită după pornire rapidă
Când discută public despre proiect, se pare că conducerea Worldcoin – conștientă că sunt cu mult în urmă predicțiilor lor inițiale de adoptare – adoptă o abordare puțin mai modestă atunci când discută despre așteptări. În septembrie, Altman a recunoscut că Worldcoin se confruntă cu provocări operaționale uriașe, care includ atât fabricarea de globuri, cât și rezistența guvernului la colectarea datelor biometrice.

„Am avut o creștere nebună și nebună în săptămânile de la lansare”, a spus co-fondatorul Worldcoin, Alex Blania. „Cel mai nebunesc lucru pentru noi a fost că erau rânduri lungi și lungi de oameni care așteptau să se instaleze aproape peste tot. Și asta a fost foarte greu de gestionat”.

În timp ce Worldcoin a spus că mai mult de 1% din populația unor țări precum Chile și Portugalia s-a înscris pentru proiect, în general, numărul de noi înscrieri pare să fi încetinit în ultimele luni ale anului.

La momentul scrierii, Worldcoin avea aproximativ 2,5 milioane de înscrieri totale. De asemenea, au fost revendicate peste 43 de milioane de jetoane WLD, potrivit site-ului web al companiei.

Vând jetoane
La începutul lunii decembrie, The Block a raportat că Tools for Humanity a fost în discuții cu investitorii pentru a strânge mai mult capital prin vânzarea de jetoane WLD.

Două persoane familiare cu discuțiile au spus că Tools for Humanity a vrut să strângă până la 50 de milioane de dolari, iar WLD ar putea avea un preț de 1 dolar per token. Aceasta ar fi o reducere semnificativă de preț în comparație cu prețul spot predominant de 2,50 USD. Cu toate acestea, o altă persoană apropiată înțelegerii a subliniat că niciun termen nu a fost finalizat.

Tags:
Write a comment