Anul în date: 5 grafice care arată cum s-a schimbat cripto-ul în 2023
Reducerea GBTC față de NAV, pierderea cotei de piață a Binance, o strângere a monedelor stabile USDC, creșterea NFT-urilor Bitcoin și redresarea pieței cripto au fost printre cele mai notabile tendințe de date din 2023.
După un 2022 tumultuos pentru industria cripto, 2023 a oferit o ușurare atât de necesară participanților săi.
De la reducerea reducerii GBTC la pierderea cotei de piață a Binance, o strângere USDC, creșterea NFT-urilor Bitcoin și redresarea pieței cripto, iată cinci grafice pentru a arăta cum s-a schimbat industria anul trecut.
Reducerea GBTC la NAV
Reducerea Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, după victoria Grayscale Investments în august împotriva Securities and Exchange Commission asupra conversiei produsului său emblematic GBTC într-un ETF bitcoin spot.
Reducerea GBTC la valoarea netă a activului (NAV) – adică cât de mai mic este prețul de piață al fiecărei acțiuni decât valoarea bitcoinului pe care îl reprezintă – se tranzacționează sub 10% pentru prima dată din iulie 2021.
GBTC se tranzacționează cu reducere, deoarece acțiunile nu pot fi răscumpărate în prezent, așa că singura opțiune este să le vindeți altor potențiali cumpărători. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, s-a tranzacționat cu o primă până la criza creditelor cripto din 2021.
Tendința de scădere – reducerea reducerii de la peste 40% înainte ca BlackRock și alții să depună cereri spot bitcoin ETF în iunie – este probabil un semn al optimismului sporit că SEC va aproba un ETF bitcoin spot în SUA, inclusiv potențiala conversie a GBTC.
GBTC a crescut cu peste 320% într-un an, comparativ cu 160% a bitcoin, potrivit TradingView.
Cota de piață în scădere a Binance
Binance a avut un 2023 dezastruos din punct de vedere legal și de reglementare.
În noiembrie, autoritățile americane, inclusiv Departamentul de Justiție, Departamentul Trezoreriei și Commodity Futures Trading Commission au încheiat o anchetă penală cu Binance, încheind acuzațiile de spălare a banilor și încălcări ale sancțiunilor – marcând una dintre cele mai mari reglementări corporative din istoria SUA. Acordul a implicat penalități de 4,3 miliarde de dolari și a inclus acuzații penale împotriva fostului său CEO Changpeng Zhao. Zhao a fost de acord să demisioneze din funcția de CEO, ca parte a unui acord cu DOJ. Zhao a pledat vinovat pentru încălcarea Legii privind secretul bancar și va plăti o amendă de 50 de milioane de dolari, audierea de condamnare fiind fixată pentru februarie.
În S.U.A., SEC a intentat, de asemenea, un proces împotriva Binance în iunie, susținând că a încălcat legile privind valorile mobiliare din SUA, despre care autoritatea de reglementare susține că ar trebui să aibă ca rezultat interzicerea companiei și a lui Zhao de a desfășura alte afaceri în SUA. Procesul civil a urmat unul similar intentat. de către Commodity Futures Trading Commission în martie.
În Europa, Binance a anunțat că părăsește Țările de Jos după ce nu a obținut aprobarea de reglementare. De asemenea, a solicitat anularea înregistrării entității sale locale din Cipru și se pare că este investigată în Franța pentru presupusă spălare de bani.
Binance.US a redus numărul de angajați în urma procesului SEC împotriva companiei, care și-a văzut, de asemenea, scăderea afacerii, deoarece clienții companiei nu mai pot folosi dolari americani pentru a cumpăra criptomonede pe platformă. În septembrie, firma a concediat o treime din angajații rămași, președintele și CEO-ul Binance.US, Brian Shroder, părăsind, de asemenea, compania pe fondul incertitudinii și al afacerilor în scădere.
Binance însăși a concediat cel puțin 1.500 de angajați și a făcut titluri anul trecut pentru ieșiri de executive de nivel înalt, inclusiv șeful global de produse Mayur Kamat, șeful Asia-Pacific Leon Foong, directorul de strategie Patrick Hillman, consilierul general Hon Ng și directorul de afaceri. Yibo Ling.
Drept urmare, cota de piață a Binance în rândul schimburilor non-USD a scăzut de la peste 70% la începutul anului 2023 la aproximativ 46% până la sfârșitul acestuia, potrivit tabloului de bord de date al The Block.
USDC este stors
USDC, emis de Circle, a început 2023 cu o cotă de 32% din piața stablecoin, conform datelor The Block. Aceasta s-a ridicat la 48,1 miliarde de dolari din oferta totală de 153,1 miliarde de dolari la 1 ianuarie, cu USDT-ul emis de Tether la 50% (75,7 miliarde de dolari), iar moneda stabilă DAI descentralizată a treia ca mărime, cu 4% (5,8 miliarde de dolari).
Avanză rapid până în martie, iar USDC s-a îndepărtat semnificativ de dolarul american – scăzând până la 0,88 USD după anunțul Circle de a deține rezerve de 3,3 miliarde USD la banca eșuată din Silicon Valley. Dezvăluirea a determinat o vânzare semnificativă, investitorii apelând la alte monede stabile, cum ar fi USDT al lui Tether, sau părăsind în întregime piața cripto – ceea ce duce la o scădere cu 15% a capitalizării pieței USDC în doar 24 de ore. Situația a fost complicată și mai mult de schimburile majore precum Coinbase și Binance, care au oprit conversiile USDC în mijlocul tulburărilor.
De atunci, cota de piață a USDC a continuat să fie strânsă, scăzând la 26,2 miliarde dolari (19%) din oferta totală de monede stabile de acum 138,8 miliarde dolari, deoarece deținătorii fie s-au realocat către alte active cripto, fie au ieșit în fiat anul trecut.
USDT și-a consolidat dominația atât în ceea ce privește procentul, cât și valoarea, ajungând la 71% din piață cu 98,6 miliarde USD din aprovizionare. DAI a rămas relativ constant, în timp ce noul intrat First Digital USD (FDUSD) a adunat 1,8 miliarde de dolari, sau 1,3% din piață de la început. Binance și-a încurajat utilizatorii să convertească la FDUSD în august, pe fondul renunțării treptate a suportului pentru Binance USD (BUSD), după ce emitentul Paxos a oprit producerea de noi jetoane BUSD la începutul anului 2023.
Bitcoin ajută sectorul NFT supus să revină
Bitcoin nu era cunoscut anterior pentru NFT-urile sale, utilizatorii preferând blockchain-urile mai potrivite pentru tranzacționarea și baterea activelor, cum ar fi Ethereum și Solana. Asta până când Ordinals a explodat pe scenă anul trecut, făcând mai ușoară și mai ieftină postarea NFT-urilor complet în lanț pe blockchain.
Protocolul Bitcoin Ordinals, lansat în ianuarie 2023 de Casey Rodarmor, oferă o nouă modalitate de a stoca și comercializa conținut digital pe Bitcoin. Prin utilizarea satoshis, cele mai mici unități de bitcoin, utilizatorii pot grava NFT-uri, jetoane BRC-20 și alte date arbitrare direct pe blockchain, fiecare piesă devenind un activ unic, tranzacționabil.
În timp ce termenii „Ordinale” și „inscripții” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, un ordinal este din punct de vedere tehnic un identificator unic serializat pentru un singur satoshi, iar o inscripție este conținutul sau datele atașate acelui satoshi specific.
În ultimele săptămâni, inscripțiile s-au răspândit și în alte lanțuri, inclusiv Ethereum, Solana, Near, Polygon, Celo și Fantom, provocând o creștere a tranzacțiilor pe fondul unei dezbateri în curs privind utilizarea inscripțiilor. Unii le văd ca „spam” care trebuie eradicat, în timp ce alții văd inscripțiile ca un caz de utilizare legitim care poate ajuta la securitatea pe termen lung a Bitcoin prin creșterea cotei de comisioane de tranzacție pentru mineri, în comparație cu reducerea recompenselor bloc.
Tranzacțiile pe rețeaua Bitcoin au crescut în diferite momente anul trecut, coincid cu creșterea activității legate de inscripții, atingând un maxim istoric de 633.000 de tranzacții zilnice medii în decembrie, volumul tranzacțiilor NFT reflectând impactul.
Volumul comerțului NFT a scăzut din februarie, cu creșteri generale coincid cu creșterea activității pe Bitcoin. Cea mai recentă creștere a cererii de înscrieri a făcut ca această măsură să atingă maxime anuale la mijlocul lunii decembrie, NFT-urile bazate pe Bitcoin reprezentând aproximativ 59% din volumul de tranzacționare săptămânal de vârf NFT de 518 milioane USD.
Piața cripto se revine
După încercările și necazurile unui 2022 tumultuos pentru piața cripto, s-a încheiat 2023 într-un loc mult mai bun. Bitcoin a câștigat aproximativ 160% de la începutul anului 2023 la 16.600 USD, conform datelor de preț ale The Block. Ether a rămas în urma criptomonedei numărul unu după capitalizarea pieței din martie, dar este încă în creștere cu aproximativ 94% față de 1.200 de dolari în urmă cu un an.
În timp ce sectorul DeFi a avut un început bun în 2023, a avut performanțe slabe atât bitcoin, cât și ether din primăvară. Cu toate acestea, a încheiat anul cu câștiguri de aproximativ 67%.
Solana a fost cel mai mare câștigător dintre primele zece criptomonede după capitalizarea pieței, în creștere cu aproape 1.000% de la mai puțin de 10 USD la 1 ianuarie 2023.
Având în așteptarea aprobării potențiale a unui ETF bitcoin spot și viitorul eveniment de înjumătățire a Bitcoin, cu siguranță vor fi mult mai multe de vorbit în 2024.