Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Solana este o monedă? - monad

Cursuri cripto gratuite.

Semnale FUTURES gratuite.

Articole

Scrisoare către Digi24 (În Fața Ta, 21 octombrie 2023, Beniamin Mincu)

ianuarie 25, 2024 Binance, Blog, Finanțe, Persoane
Scrisoare către Digi24 (În Fața Ta, 21 octombrie 2023, Beniamin Mincu)

În data de 8 ianuarie 2024, am transmis acest mesaj către adresa de poștă electronică a canalului de televiziune Digi24. Deoarece nu am primit niciun răspuns, am decis să îl fac public pentru a-l avea ca referință în viitor.

„Bună dimineața!

Vă redactez acest e-mail ca o reacție la interviul pe care l-ați difuzat pe post în data de 21 octombrie 2023, avându-l ca invitat în cadrul emisiunii „În Fața Ta” pe Beniamin Mincu (CEO MultiversX).

Sunt de părere că moderatorii emisiunii, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, s-au prezentat cu temele nefăcute și i-au făcut unui cadou mai mult decât nemeritat unuia dintre cei mai mari escroci din istoria recentă a României. 

Dacă ar fi venit pregătiți sau ar fi avut intenția de a scoate în evidență adevărul, atunci prezentatorii ar fi trebuit să îi adreseze invitatului Beniamin Mincu întrebări despre

  1. descentralizare – scopul primordial al oricărui proiect care utilizează tehnologia blockchain;
  2. frauda Elrond – proiectul care și-a prăduit utilizatorii în anul 2021 cu sume de aproximativ 33 de milioane de dolari, folosind boți care tranzacționau împotriva investitorilor (fapt documentat de Europa Liberă și Fanatik);
  3. eșecul rețelei Elrond – deși prezentarea pe care a primit-o Beniamin este aceea de geniu al informaticii, așa-zisul DEX (Decentralized Exchange) al proiectului a fost spart în iunie 2022 și s-au furat fonduri în valoare de $113 milioane (sursă bine documentată).
  4. răspunsul echipei la eșec – pentru că este un proiect „descentralizat”, băieții din Sibiu au închis tranzacționarea pentru utilizatori și au făcut ceea ce în limba engleză se numește „insider trading” (tranzacționare din interior) pentru a umfla prețul aflat în cădere liberă al criptomonedei EGLD. Chiar „CEO-ul” proiectului a descris procesul (cu elementele de jargon de rigoare) într-un clip publicat pe YouTube (link în care am inclus momentul). 
  5. rebrandingul Elrond în MultiversX și Maiar DEX în X-Portal. Consider că ar fi fost interesant pentru oamenii care au investit în EGLD să afle adevărul: de ce o rețea „scalabilă” care promite tranzacții ieftine și rapide și-a schimbat obiectul de activitate pentru a intermedia plăți în „multivers” (domeniul căruia însuși Facebook/Meta i-a tăiat finanțarea în 2023)?
  6. scăderea prețului EGLD de la $545 (noiembrie 2021) la $25 (prețul din ziua de 21 octombrie 2023) și planurile de redresare. Cum este posibil ca o rețea care pretinde că este de 1000 de ori mai performantă decât Bitcoin și are milioane de utilizatori activi să sufere o scădere în valoarea de piață de peste 90%?
  7. minciuna legată de faptul că Elrond ar fi un proiect 100% original, scris de la zero. Dacă ați fi citit lucrarea tehnică aflată la baza întregului proiect (link) și ați fi ajuns la pagina 3, atunci ați fi identificat următoarea afirmație: MultiversX was designed upon and inspired by the ideas from Ethereum [6], Omniledger [7], Zilliqa [8], Algorand [3] and ChainSpace [9].Dacă ați fi avut și curiozitatea de a vă uita peste codul publicat pe GitHub, atunci ați fi găsit o ciorbă de componente – unele importante de la alte proiecte, altele rescrise în alt limbaj de programare. Voi explica situația în termeni simpli: este ca și cum un elev de clasa a 8-a spune că nu a copiat caracterizarea lui Ghiță Pristanda de la colegul de bancă… pentru că a rescris frazele. Poate că forma este diferită, dar conținutul este același. Iar ceea ce Elrond/MultiversX face prin intermeidul ideii de „state sharding” este să experimenteze cu o idee propusă de cercetătorii proiectului Ethereum prin 2018… dar care nu a fost considerată suficient de bună pentru Ethereum.
  8. faptul că, deși Elrond/MultisversX este un „unicorn” cu capitalizare de piață de 1 miliard de dolari, nimeni din comunitatea academică de criptografie nu folosește soluția lor. Puteți formula conspirații despre marginalizarea geniilor din România, dar vorbim despre cod open source publicat pe internet într-un domeniu unde preluarea ideilor este ceva comun. Așa cum însuși Beniamin Mincu spune, mai mult de 90% dintre oamenii care lucrează la proiect sunt salariați ai companiilor pe care le deține. Dacă nu vedeți nimic în neregulă cu această ultimă afirmație și nu îi înțelegeți implicațiile, vă sfătuiesc să luați legătura cu orice programator care lucrează la un proiect open source: Linux, Libre Office, Firefox, Tor, Bitcoin, VLC, OBS, sau orice altceva folosiți în calculatoarele din redacție.
  9. felul cum dumnealui se află în plin „turneu” de refacere a imaginii și oricine îl intervievează fără să îl întrebe despre felul cum face afaceri poartă o culpă morală pentru perpetuarea escrocheriei.

De ce a venit reacția mea atât de târziu? Pentru că nu mă uit prea des la TV și uneori urmăresc interviuri/emisiuni pe YouTube în timp ce lucrez. Puteți da vina pe algoritmul YouTube pentru că am descoperit această rușine pentru jurnalismul de pretutindeni.

Deontologia jurnalistică presupune cercetare despre persoana care urmează să fie prezentată în fața unui public de bună credință, care urmărește materialele având impresia că este informat. Însă interviul pe care l-ați realizat și difuzat aruncă la gunoi eforturile cumulate ale altor jurnaliști care au documentat evoluția Elrond/MultiversX și implicit a CEO-ului Beniamin Mincu. Formatul este mai degrabă acela de PR.

Cei doi moderatori ai emisiunii „În Fața Ta”, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, l-au tratat pe Beniamin Mincu de parcă ar fi un personaj complet nou care are un istoric imaculat și o performanță admirabilă. L-au ridicat în slăvi pentru averea pe care o deține, dar nu au făcut niciun efort să pună la îndoială modalitățile prin care a realizat-o. Au ajutat un escroc să își spele imaginea în ochii criticilor și investitorilor nemulțumiți.

Nu încerc să spun că persoana nu ar fi trebuit să fie intervievată – intenția mea este aceea de a scoate în evidență lipsa de profesionalism a unor oameni care nu și-au făcut datoria. În mod obișnuit, aș presupune că este o greșeală onestă, cauzată de programul încărcat al realizatorilor emisiunii. O omisiune nevinovată, care în oricare altă zi ar fi fost corectată.

… însă am descoperit că site-ul Digi24 a publicat un articol „susținut de Fundația MultiversX” la doar 2 zile după difuzarea interviului cu Beniamin Mincu. O coincidență nefericită.

Nu sunt în măsură să emit judecăți de valoare sau să trag concluzii drastice despre integritatea editorială pe care o are Digi24. Îmi voi utiliza însă doza de optimism, sperând că situația pe care am identificat-o este o excepție de la regula generală. Vreau totuși să vă transmit că:

  1. Am cercetat fenomenul Elrond în ultimii 3 ani, am discutat cu diverse persoane din domeniul criptomonedelor și știu că Beniamin Mincu a încercat să obțină mai multe aprobări pentru a integra criptomoneda EGLD pe anumite platforme de tranzacționare (dar și în oferta unor procesatori de plăți). Există în lumea asta și actori onești care efectiv au râs atunci când i-au citit solicitările și au refuzat să colaboreze dintr-un motiv foarte simplu: Elrond/MultiversX are o politică monetară aproape imposibil de distins de o schemă Ponzi, dar cu straturi de complexitate care ambiguizează scopul. Cineva care lucrează în domeniu înțelege mult mai bine despre ce este vorba;
  2. Am publicat în februarie 2021 o analiză fundamentală a proiectului care atunci se numea Elrond. La vremea respectivă, eram copleșit de întrebări de la prieteni și cunoscuți care aflaseră despre Elrond și Beniamin Mincu din interviurile cu George Buhnici. Vă voi oferi un link dacă sunteți curioși să citiți, dar vă pot face și un rezumat: băieții din Sibiu au tipărit 100% din monedele EGLD (vreo 26 de milioane la număr), au distribuit 56% către echipă, au vândut 19% către investitorii timpurii (la prețul de doar câțiva cenți per unitate), după care au scos la vânzare către publicul larg restul de 25%. Nu au putut să vândă către cetățenii din SUA, pentru că inițiativa lor nu poate trece de testul Howey al Securities and Exchange Commission (cu alte cuvinte, trebuiau să se înregistreze legal și nu au vrut din cauză că emit pretenția de proiect descentralizat). Ulterior, echipa a folosit boți de tranzacționare (și așa-ziși „market makers”) pentru a umfla volumul și pentru a da impresia de activitate permanentă. Din punct de vedere tehnic, rețeaua Elrond funcționează pe servere închiriate de către echipă – o practică perfect normală pentru o companie, dar scandaloasă pentru un proiect care se vrea a fi descentralizat. Pentru a putea deveni nod validator în rețea, este necesară o investiție inițială de 2500 EGLD (adică $125.000 la ora actuală, o sumă pe care utilizatorul de rând nu și-o permite). Dar scopul este de fapt ca proiectul să rămână centralizat în jurul fondatorilor (care au obținut monedele din nimic) și a investitorilor timpurii (care au cumpărat EGLD sub $1). „Descentralizarea” este doar o fațadă pentru a evita reglementările, sub pretextul de inovație tehnologică.
  3. Faptul că o companie obține aprobări de la BNR nu înseamnă neapărat că este legitimă și desfășoară o activitate onestă. Să nu uităm că istoria post-decembristă a României include și cazul FNI, o schemă Ponzi ale căror fonduri au fost „garantate” de bugetul Statului. Dacă nu vă mai amintiți, atunci vă invit să vizionați documentarul realizat recent de Silviu Faiăr (începând cu minutul 7). Datoria jurnalismului este de a pune întrebări, nu de a face apeluri la autoritate și de a crede în baza unor recomandări.
  4. Magnitudinea Elrond/MultiversX este mult mai mare decât cea a Caritasului. Dincolo de numărul de români care au investit în EGLD pentru că jurnaliști mioritici i-au făcut publicitate gratuită invitându-l pe Beniamin Mincu și oferindu-i interviuri ușoare (Andreea Esca, George Buhnici, Radio Guerilla și acum Digi24), există și străini care au mușcat gălușca. Atunci când (și spune „atunci”, nu „dacă”) proiectul lor va atinge o cotă de piață de 0, se vor fi pierdut sute de milioane de dolari din banii unor oameni de rând care și-au dorit să creadă că viitorul tehnologiei blockchain va veni din România. Vreau să vă opriți câteva secunde din citit și să reflectați asupra acestui scenariu extrem de probabil, în care vă faceți vinovați.

Recitind cele scrise mai sus, am realizat că am realizat impolitețea de a uita să mă prezint. Aș fi putut include aceste rânduri în primul paragraf, dar nu vreau să diluez mesajul – pentru că nu este despre persoana mea și despre felul cum participarea în emisiune a individului m-a deranjat pe mine personal, ci despre adevăr și despre rolul jurnalismului.

Pe scurt, numele meu este Vlad Costea și lucrez în domeniul Bitcoin de aproximativ 7 ani. O scurtă descriere a activității mele:

 – Am tradus pentru editura Humanitas cartea „Bitcoin: Libertate, Finanțe, Viitor”. 

– Am publicat articole pentru Bitcoin Magazine și Crypto Insider (în care am scris despre alte scheme Ponzi precum Hex și escroci precum Richard Heart). 

– În ultimii 5 ani, am înregistrat peste 200 de interviuri cu oameni care lucrează în domeniul Bitcoin – atât pentru publicațiile anterior manționate, cât și pentru proiectul meu Bitcoin Takeover Podcast

– În ultimii 2 ani am fost invitat să vorbesc pe scenă la conferințe de specialitate care s-au organizat în IstanbulMallorcaRigaPragaZurichNeuchatel, și Buenos Aires

– Toată munca mea este publică și o puteți găsi și prin intermediul unor căutări pe motoare de căutare.

Informațiile de mai sus nu au rolul de a manifesta vreun fel de laudă de sine. Intenția mea este doar aceea de a vă explica faptul că nu aveți de a face cu un nebun care a văzut un interviu care i-a displăcut atât de tare încât a decis să își manifeste nemulțumirea către adresa redacției. Sunt un individ care lucrează în domeniu și înțelege fenomenele suficient de bine pentru a putea face afirmații pe care alții poate că nu au calificarea sau curajul să o facă.

Problema este cât se poate de serioasă și nu vreau ca prietenii, vecinii și apropiații mei să mă mai întrebe despre posibilitatea de a investi într-un Elrond rebrănduit. Pentru că am mai văzut de câteva ori acest film și niciodată finalul nu este unul fericit. Mai mult de atât, sunt conștient că eșecul Elrond/MultiversX va atrage după sine reglementări mai dure asupra întregului ecosistem din jurul Bitcoin. Ceea ce va fi o mare nedreptate alimentată de furia unei mase critice de oameni, pe care o vor legitima politicieni la fel de puțin pregătiți.

Bitcoin este o rețea lansată în urmă cu 15 ani, care a supraviețuit unui val continuu de atacuri politice și mediatice, care și-a demonstrat descentralizarea în repetate rânduri și care are susținători în toată lumea. Sistemul este deschis și îi permite oricui să contribuie la proiect oferind propriul calculator drept infrastructură pentru descentralizare sau propriile abilități de a scrie cod informatic (sau de a oferi servicii de promovare). 

Iar în virtutea acestor calități, indivizi din toate colțurile lumii folosesc plăți cu bitcoin pentru a evita tirania guvernamentală, pentru a se proteja de hiperinflație și pentru a avea acces la sistemul financiar global acolo unde nu există servicii bancare. Poate că vi se pare greu de conceput, dar mai bine de jumătate din populația planetei trăiește în regimuri autoritare, nu are acces la serviciile financiare care reprezintă o banalitate pentru România și se confruntă cu o inflație care determină fluctuații de preț care fac bitcoinul stabil prin comparație. În plus, autoritățile financiare din Statele Unite ale Americii sunt pe cale să aprobe  un așa-zis Exchange Traded Fund (ETF, practic un fond de investiții listat pe burse care le permite instituțiilor să aloce o parte din capital în direcția acestui proiect).

De ce am scris paragraful de mai sus? Pentru că MultiversX reprezintă exact opusul: este centralizat din punct de vedere politic în jurul unei echipe, este centralizat din punct de vedere monetar din primul moment când proiectul a văzut lumina zilei, se distinge cu greu de o schemă Ponzi și, din cauza centralizării anterior menționate, poate fi substituit lejer de un serviciu precum Visa, Mastercard, sau PayPal. MultiversX nu are nevoie de blockchain pentru a-și atinge obiectivul tehnologic… pentru că un număr mare de tranzacții pe secundă se pot face într-un sistem complet centralizat, având viteza internetului. Însă Elrond/MultiversX are nevoie de blockchain pentru a evita anumite reglementări guvernamentale aflate în vigoare. 

Motivul este pur politic și nu are prea multe în comun cu progresul științei și tehnologiei.Dacă s-ar fi lansat sub formă de companie care emitea acțiuni, nu ar fi putut să fraudeze investitorii prin aceleași metode și nu ar fi fost înconjurat de aceeași aură de nou.

În încheierea acestui mesaj care a devenit mai lung decât m-aș fi așteptat, vreau să îmi manifest din nou dezamăgirea pentru felul cum ați abordat interviul cu Beniamin Mincu. Opinia mea despre postul de știri Digi24 se raportează la anul 2012, când eram student și apreciam felul cum subiectele sunt abordate cu profesionalism și spirit critic. Pe atunci, Digi24 era un post de televiziune care emitea doar în rețeaua restrânsă de abonați RCS-RDS (redenumit ulterior Digi România). Nu avea nicio afinitate sau coloratură politică. Și mă bucuram nespus de momentele când îmi vedeam profesorii de facultate pe platou, știind că am parte de un curs prelungit cu profesioniști pregătiți la universitățile de elită ale Occidentului.

Sincer, este dureros pentru mine să descopăr că una dintre emisiunile Digi24 are un standard jurnalistic atât de jos. Pentru că mă refer la postul de televiziune pe care îl urmăresc părinții mei, pe care îl recomand prietenilor mei care vor să afle informații filtrate de gândirea critică a unui jurnalist profesionist și la care apelez eu însumi în puținele momente când mă uit la televizor.

Nu mă aștept ca realizatorii emisiunii „În Fața Ta”, Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, să ajungă să citească acest mesaj lung. Dar sper măcar că va exista cineva din redacție care să le facă un rezumat și să le explice unde au greșit și de ce. Mai mult de atât, pentru a nu mai exista vreodată scuza că nu ați avut persoană din domeniul Bitcoin care să vă ofere opinii sau puncte de vedere, mă ofer să vă ajut pro bono pentru realizarea de viitoare cercetări și reportaje. Și nu mă refer neapărat la faptul că vreau să „apar pe sticlă” sau să semnez articole pe site  – efectiv puteți să îmi scrieți e-mailuri sau să mă sunați pentru vă oferi opinia mea profesională… chiar dacă jurnalistul Digi24 urmează să își însușească în totalitate meritele pentru materialul rezultat!

Ceea ce contează cel mai tare este să primiți ajutorul necesar pentru a ajunge mai aproape de adevăr. Iar materialele pe care le prezentați să fie întotdeauna verificate de cineva care lucrează în domeniul cel mai relevant.

În speranța că mesajul meu va ajunge să fie citit de cineva din redacție… și cu dezamăgirea că a trebuit să îl scriu,

Vlad”

sursa: https://vladcostea.ro/scrisoare-digi24-in-fata-ta/

Tags:
Write a comment